Usein kysytyt kysymykset
Missä vuoden 2025 teokset sijaitsevat? Milloin teokset ovat auki?
Lux Helsinki 2025 järjestetään ympäri kaupunkia. Suurin teoskokonaisuus nähdään ydinkeskustan ja Kaivopuiston alueilla ja kokonaisuuteen kuuluu 13 teosta. Valotaiteen näyttely Lux In ja kaksi teosta nähdään Kaapelitehtaalla. Lisäksi kaksi Lux Helsingin teosta nähdään Kanneltalossa, yksi Mall of Tripla -kauppakeskuksessa ja yksi Espoossa Tapionpuistossa.
Teokset ovat avoinna 8.–12.1.2025 klo 17–22.
Lux In -näyttely on avoinna 8.–12.1.2025 klo 15–22.
Osa teoksista on koettavissa myös aamulla 9.–10.1.2025 klo 7–9. Tutustu Lux Aamu -teoksiin täällä »
Tapahtumaan on vapaa pääsy.
Tutustu teoksiin täällä:
luxhelsinki.fi »
Miten teosten välillä kannattaa liikkua?
Keskustan ja Kaivopuiston välillä liikut parhaiten kävellen ja raitiovaunuilla 2 ja 4. Kaapelitehtaalle liikut helpoiten metrolla, linja-autolla 21 sekä raitiovaunulla 8.
Katso tarkat reitit ja aikataulut Reittioppaasta »
Onko Lux Helsinki esteetön?
Teoksille on esteetön pääsy. Sääolosuhteet saattavat kuitenkin vaikuttaa siihen, miten helppoa teoksilla liikkuminen on. Teosalueet aurataan säästä riippuen joka päivä ennen tapahtuman alkamista.
Kuinka huolehditte kävijöiden turvallisuudesta?
Turvallisuus on Lux Helsingille ensisijaisen tärkeä asia. Lux Helsinki -kokonaisuus suunnitellaan yhdessä turvallisuusalan ammattilaisten ja viranomaisten kanssa.
Lux-teoskokonaisuudet levittäytyvät ympäri kaupungin, ja mahdollistavat siten valotaiteesta nauttimisen omassa tahdissa. Useimpia teoksia voi katsoa laajalta alueelta.
Yleisön käytössä olevien WC-tilojen hygieniaan ja siivoukseen kiinnitetään erityistä huomiota.
Mahdollisissa ruuhkatilanteissa tapahtumahenkilökuntamme ohjeistaa alueella liikkumisessa.
Lux Helsinki on syrjinnästä vapaa tapahtuma, ja edellytämme koko henkilökunnalta, taiteilijoilta, tapahtuman kumppaneilta ja alihankkijoilta sekä tapahtuman kävijöiltä sitoutumista tasa-arvon, oikeudenmukaisuuden ja yhdenvertaisuuden periaatteisiin. Mikäli tapahtumassa havaitaan jotain syrjintään viittaavaa toimintaa, pyydetään siitä ilmoittamaan välittömästi järjestyksenvalvojille, jotka voivat tarvittaessa puuttua tilanteeseen.
Mistä voin tiedustella löytötavaroita?
Festivaalin aikaan löytötavaroita voi tiedustella osoitteesta info@eventshelsinki.fi.
12.1. jälkeen löytötavaroita voi tiedustella Lost & Found Finland Oy:sta. Yhteystiedot: found.fi
Miten Lux huolehtii vastuullisuudesta, energian säästöstä ja ympäristöstä?
Valofestivaali toteutetaan vastuullisuus huomioiden. Helsingin tapahtumasäätiölle on myönnetty Ekokompassi-sertifikaatti, ja myös Lux-festivaalin ympäristövaikutuksia arvioidaan vuosittain. Keskitymme pitämään erityisesti energian, hankintojen ja materiaalien sekä logistiikan ympäristökuormituksen sekä hiilijalanjäljen mahdollisimman pienenä. Edellytämme vastuullisuutta myös kumppaneiltamme ja alihankkijoiltamme.
Pyrimme minimoimaan tapahtuman energiankulutuksen päästöt ja valitsemme EKOenergia -sertifioitua tuulisähköä tai muuten 100% uusiutuvaa vihreää energiaa aina kun pystymme siihen itse vaikuttamaan. Lux Helsingin teosten ja opasteiden valot toimivat pääosin vähän kuluttavalla led-tekniikalla ja videoprojisoinnit toteutetaan mahdollisimman energiatehokkaasti. Festivaalin aikana sammutamme festivaalialueelta valoja, mikä vähentää valosaasteen määrää alueella ja kompensoi teosten energiankulutusta.
Vältämme kertakäyttöisiä hankintoja ja pyrimme minimoimaan tapahtumasta aiheutuvan sekajätteen määrän. Painotuotteemme ovat pääosin hiilineutraaleja.
Pyrimme tehostamaan tapahtuman logistiikkaa ja vähentämään tapahtuman ympäristövaikutuksia myös liikkumisen osalta. Yleisöä kannustamme liikkumaan julkisella liikenteellä, kävellen tai pyöräillen.
Voiko Luxiin tulla koiran kanssa?
Suuresta yleisömäärästä johtuen emme suosittele Luxiin osallistumista koiran kanssa. Ruuhkaisilla paikoilla lemmikki voi jäädä ihmisten jalkoihin ja jotkut teoksiin liittyvät elementit kuten valonvälähdykset ja kovat äänet saattavat myös olla pelottavia kokemuksia eläimelle. Jos kuitenkin päätät ottaa eläinystäväsi mukaan iltakävelylle, suosittelemme valitsemaan ajankohdan, jolloin teoksilla on oletettavasti vähemmän ruuhkaa. Sisätiloissa sijaitseville teoksille ei voi tulla koiran kanssa.
Saako teoksia kuvata ja videoida?
Festivaalin ja sen teosten kuvaaminen omaan ja ei kaupalliseen käyttöön on sallittua ja toivottavaa. Voit jakaa kuvia sosiaalisessa mediassa tunnisteella #luxhelsinki.
Kuvaaminen kopterikameralla on kiellettyä ilman asianmukaisia lupia. Festivaalin järjestyksenvalvojat puuttuvat luvattomaan dronen lennättämiseen alueella.
Miksi festivaali kestää vain viisi päivää?
Lux Helsinki ei ole näyttely, vaan kaupunkia elävöittävä valofestivaali. Lux Helsingissä tärkeää on festivaalimainen ja yhteisöllinen tunnelma, jonka saavat aikaan tapahtuma-aikana Helsingin täyttävät ihmiset. Festivaalin nykyinen kesto sekä yhteistyökumppanit takaavat sen, että mukaan saadaan vuosittain hankittua nykyinen määrä teoksia. Näin esimerkiksi teosten tekniikkaan ja vartiointiin kuluu suhteessa pienempi osa budjetista.
Vuonna 2025 Lux Helsinki ja Helsingin kaupungin Kaupunkiympäristön toimiala aloittavat yhteistyön, jossa Helsingin kaupunki hankkii vuosittain 1–2 valotaideteosta sijoitettavaksi kaupunkiin pidemmäksi aikaa kaupunkilaisten iloksi.
Mikä on yhteistyökumppanien rooli Lux Helsingissä?
Lux Helsinki tehdään yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa. Tämä mahdollistaa tapahtuman nykyisessä laajuudessaan. Luxin rahoituksesta vuosittain lähes puolet tulee yhteistyökumppaneiltamme.
Lux Helsingin 2025 kumppaneita ovat Granlund, Tripla, Scandic Grand Central, EMMA – Espoon modernin taiteen museo, Taideyliopisto, Puistokatu 4 ja Arkkitehtuuri- ja designmuseo.
Kaikki nähtävät teokset kuratoi ja valitsee Lux Helsingin taiteellinen tiimi.
Paljonko Lux Helsingissä on kävijöitä? Miten kävijämäärä lasketaan?
Festivaalilla vierailee yleensä noin puoli miljoonaa kävijää.
Koska kyse on kaupunkitilassa tapahtuvasta ilmaistapahtumasta, tarkkaa kävijämäärää on mahdoton mitata. Festivaalin kävijämäärää on kuitenkin arvioitu samalla metodilla vuodesta 2013 ja se on vertailukelpoinen kansainvälisten kaupunkitapahtumien lukuihin. Järjestyksenvalvojat tekevät joka ilta kerran tunnissa arvion kunkin teoksen yleisömäärästä ja kokonaismäärä arvioidaan sen perusteella. Järjestyksenvalvojat käyttävät kävijämäärien arvioimiseen käsilaskureita.
Kuka valofestivaalin toteuttaa? Kuka teokset on valinnut?
Festivaalin toteuttaa ja tuottaa Helsingin tapahtumasäätiö. Lux Helsingin taiteellisena johtajana toimii Juha Rouhikoski, jonka lisäksi kuraattoritiimiin kuuluvat Mia Kivinen, Anna Nykyri ja Kirsi Pitkänen.