Ljuskonsten landar som en duva i Arabia 135-kvarteret

Med helheten Lux2 sprids Luxfestivalens konstverk ut över ett rekordstort område i år. Ljuskonsten syns också i stadsdelen Arabia, där Varma för första gången deltar med ett eget verk.

Verket som är ett samarbete med Varmas fastighetsplaceringsavdelning finns i det historiska kvarteret Arabia 135, närmare bestämt vid Tavastvägen på den tidigare Arabiafabrikens gavelvägg. Byggnaden som numera inhyser yrkeshögskolan Metropolias campus blir platsen för Ainu Palmus verk Hopp, som inspirerats av områdets historia.

“Det gamla fabriksområdet i Arabia, som också kallats det kreativa kvarteret, kändes som ett naturligt val för ett ljuskonstevenemang. Aino Palmus vackra verk som föreställer en duva får en värdig plats intill den ikoniska Arabia-neonskylten, där konstnärens duva bygger sitt bo i bokstaven A”, säger Rosa Heinonen som ansvarar för marknadsföring och evenemang på Varmas fastighetsavdelning.

Bolaget anser att ljuskonstverket passar bra i coronatider. 

“Vi ville sprida lite ljus och glädje i pandemin och samtidigt stödja konstbranschen i dessa exceptionella tider. Varma äger Arabia 135-kvarteret som blev ett utmärkt val. Under årens lopp har stadskultur i många olika former producerats vid Arabiastranden. Palmus verk är en intressant fortsättning på kulturverksamheten i området”, säger Varmas lokalitetsdirektör Toni Pekonen.

I kvarteret Arabia 135 andas byggnaderna finländsk designhistoria och där arbetar både framtidsinriktade teknikföretag, musik- och hantverksstuderande och konstnärer. I kvarteret planeras under de närmaste åren betydande byggprojekt som kommer att föra med sig fler möjligheter för olika branscher. 

“Det kreativa kvarteret som uppstått kring Arabias keramikfabrik lever och utvecklas och har blivit ett hem för aktörer i flera kreativa branscher. Verket ger besökarna en trygg konstupplevelse utomhus, vilket givetvis är ytterst viktigt i dessa tider”, sammanfattar Pekonen.

Varmas verk Hopp kan ses på adressen Tavastvägen 135 under Lux Helsinki 5–9.1.2022 kl. 17–22. 

I samarbete med: