Ljuskonsten klär ikoniska Forum i festskrud

Köpcentren Forum och Citycenter är en organisk del av Helsingfors centrum och stadskultur. I januari får de båda systerköpcentren sina egna Lux Helsinki-ljuskonstverk som framhäver deras centrala lägen i Helsingfors centrum. Otso Vartiainens imponerande verk Bling the Roof och Pixels är en studie av vad som kan ske när underhållningsbranschens redskap och estetik används i ett ljuskonstverk i stadsmiljö. 

Köpcentret Forum hoppas att Pixels sprider glädje överallt i stadskärnan. Konstverket bjuder på överraskningar och ljus mitt under den mörkaste årstiden.

“Vi vill vara med om att göra Helsingfors centrum till ett levande, lättillgängligt och tryggt ställe där alla kan tillbringa sin tid. Evenemang av Lux typ är ett viktigt sätt att göra det”, konstaterar köpcentrumdirektör Mervi Jäntti.

Forum är känt som stadens livligaste hörn. Köpcentret är fullt av liv, rörelse och affärer och upplever aldrig en tyst eller trist minut. Forum har varit en del av stadskulturen sedan 1952, då köpcentret byggdes inför de olympiska spelen i Helsingfors.

”Kulturen har alltid varit en del av Forums historia i dess olika former: som litteratur, bildkonst och skulptur och musikevenemang. På olika håll i köpcentret finns dessutom betydande konstverk som en integrerad del av arkitekturen. Därför kändes det som ett naturligt steg för oss att delta i ljuskonstfestivalen”, berättar Mervi Jäntti.

Forums skyddade glashörna är ett ikoniskt inslag i hörnet av Mannerheimvägen och Simonsgatan i Helsingfors. Ett ljuskonstverk i den här miljön är det bästa tänkbara startskottet för firandet av Forums 70-årsjubileum. Samtidigt önskar Forum Lux-besökarna välkomna på en avkopplande shopping- och kaffepaus som en del av ljuskonstvandringen. 

Pixels kan ses 5–9.1.2022 dagligen kl. 17–22. Forum är också med i Lux Morgon 7.1 kl. 7–9.

I samarbete med: