Ukrainan sodassa palaneet autot savuavat valofestivaalilla – Lux Helsingin ohjelma valmis

Lux Helsinki levittäytyy ympäri kaupunkia: keskustan, Ruoholahden ja Suvilahden teoskokonaisuuksien lisäksi valotaidetta nähdään Lux Inissä, Lux Korkeasaaressa ja aluetaloilla Kannelmäessä, Malmilla, Itäkeskuksessa sekä Vuosaaressa. Ajankohtaisuudessaan erityisen pysäyttävä on juuri ohjelmaan lisätty installaatio, joka tuo Ukrainan sodan jäljet silmiemme eteen.

Lux Helsingin ohjelma on nyt valmis, ja ympäri kaupunkia on kaikkiaan koettavissa yli 30 teosta. Aiemmilta vuosilta tuttu yksi reitti muuttuu useaksi teoskokonaisuudeksi, jotta taiteen kokemiselle jää enemmän tilaa. Reittimäiset teoskokonaisuudet ovat koettavissa keskustassa, Ruoholahdessa ja Suvilahdessa 4.–8.1.2023 klo 17–22.

Keskustan kokonaisuuteen lisätystä The Physical Possibility of Death in the Mind of Someone Living -teoksesta saattaa hyvinkin tulla yksi Lux Helsingin historian ajatuksia herättävimmistä kokemuksista. Tsekkiläinen suunnittelija Maxim Velčovský rakentaa Ukrainan sodassa palaneiden, savuavien autojen kautta kuvaa sodankäynnin kauhuista. Autoihin liittyy tarinoita Ukrainan kansalaisista, jotka ovat omaisuutensa lisäksi menettäneet rakkaitaan ja joutuneet pakenemaan kotimaastaan. Velčovskýn töitä on aiemmin ollut esillä muun muassa Lontoon Victoria and Albert -museossa ja Pariisin Pompidou-keskuksessa.

“Teoksessa parasta on se, ettei se kommentoi mitään vaan tuo toisen todellisuuden tarkasteltavaksi. Kuinka haurasta elämä voi olla, kuinka arki voi muuttua hetkessä. Pysäyttävä ja ajatuksia herättävä teos, joka on todellisuutta vain reilun tuhannen kilometrin päässä”, Lux Helsingin taiteellinen johtaja Juha Rouhikoski sanoo.

Aluetalojen teokset ja Lux In galleriamainen lisä ohjelmaan

Keskustan, Ruoholahden ja Suvilahden teoskokonaisuuksien lisäksi valotaidetta on nähtävillä Kanneltalossa, Malmitalossa, kulttuurikeskus Stoassa ja Vuotalossa. Aluetalojen kautta valotaide tulee lähelle yleisöä entistäkin saavutettavammaksi. Aluetalojen teokset ovat koettavissa Lux Helsingin aukioloaikoina 4.–8.1.2023 klo 17–22.

Ruoholahden teoskokonaisuuden yhteydessä, Kaapelitehtaan Valssaamossa ja Puristamossa järjestetään nyt neljättä kertaa Lux In, joka esittelee kokoelman valoteoksia galleriamittakaavassa. Näyttely järjestetään yhteistyössä Taideyliopiston valo- ja äänisuunnittelun koulutusohjelman kanssa, ja se on avoinna 2.–8.1.2023 klo 15–22.

Kaikkiin Lux Helsingin teoksiin ja taiteilijoihin pääsee tutustumaan Lux Helsingin verkkosivuilla.

Lux Helsinki on esteetön ja maksuton koko perheen tapahtuma 4.–8.1.2023 klo 17–22. Lux Korkeasaareen 26.12.2022–8.1.2023 klo 10–19 on erillinen pääsymaksu. Festivaalin järjestää ja tuottaa Helsingin tapahtumasäätiö. Lux Helsingin taiteellisena johtajana toimii Juha Rouhikoski, jonka lisäksi kuraattoritiimiin kuuluvat Immanuel Pax, Lari Suominen, Mia Kivinen ja Ilkka Paloniemi.

Lux Helsingin kumppaneita ovat Korkeasaaren eläintarha, Italian kulttuuri-instituutti, Polestar ja Yle.