Katariina Sourin Lux Helsingin teos esitetään

Katariina Sourin Pohjan kosketus -teos on herättänyt viime viikkojen aikana runsaasti keskustelua. Valoteos, joka rakentuu 19 maalauksesta, esiteltiin Lux Helsingin ohjelmajulkistuksen yhteydessä yksittäisen, Suomen alkuperäiskansoja stereotypisesti korostavan maalauksen kautta.

Olemme keskustelleet asiasta aktiivisesti eri osapuolien sekä asiantuntijoiden kanssa ja pyrkineet löytämään parhaan mahdollisen ratkaisun. Pohjan kosketus nähdään Lux Helsingissä suunnitellusti, koska teoksen osa nousi keskusteluun jo ennen teoksen esittämistä. Teoksen yhteyteen lisätään sisältöhuomio ja toivommekin, että yleisö pysähtyy ajattelemaan, millaista on olla osa etuoikeutettua enemmistöä, miksi teos koetaan loukkaavaksi ja miksi taiteilijalla tulee olla vapaus taiteensa sisältöihin.

Kuvaston tai koko teoksen poistamisen sijaan haluamme synnyttää rakentavaa ajattelua alkuperäisväestöjen oikeuksien ja taiteen vapauden yhteensovittamisesta.

Lue lisää: