Arkadiabacken badar i ljus under Lux

I år sprider Lux Helsinki ljus också på Arkadiabacken, där det ikoniska riksdagshuset badar i färger som en del av festivalen. Sun Effects ljussättning är en hyllning till den nationellt värdefulla byggnaden. Den dynamiska belysningen färglägger hela riksdagshuset och dess sidoflyglar i samband med Lux Helsinki den 5–9 januari.

Riksdagens kommunikationschef Rainer Hindsberg säger att deltagandet i ett avgiftsfritt ljuskonstevenemang för hela staden passar ypperligt in i riksdagens uppgift och för byggnaden närmare medborgarna i coronatider. 

”Riksdagshuset tillhör alla finländare, men på grund av coronapandemin har vi inte kunnat ta emot besökare på länge. Därför är det naturligt för oss att delta i Luxfestivalen, som är öppen för alla”, säger Hindsberg.

“Ljuset har en otroligt stor inverkan på hur vi uppfattar vår omgivning. På riksdagshuset får Lux en plats i stadens symboliska kärna, och vi hoppas alla som passerar huset ser den välbekanta omgivningen med nya ögon”, säger Lari Suominen som hör till Lux Helsinkis kuratorsteam.

Riksdagshuset ingår i Lux2, en samling verk som är utspridda på olika platser i staden. Arkitekten Johan Sigfrid Sirén ritade riksdagshuset, som invigdes 1931. Byggnaden är influerad av den tidens stilriktningar och europeiska förebilder som Stockholms stadshus.

”I mars 2021 fyllde riksdagshuset jämna 90 år. Det är en anledning att fira”, säger Hindsberg.

Lux belyser riksdagshuset 5–9.1.2022 dagligen kl. 17–22. Riksdagshuset ingår också i Lux Morgon 7.1 kl. 7–9.

I samarbete med: