Hela stadens träffpunkt Citycenter deltar i Lux Helsinki

Köpcentret Citycenter är ett särpräglat stadskvarter och ett måste för alla som besöker Helsingfors centrum. Under Lux Helsinki blir Citycenter ett ännu synligare inslag i stadsbilden. Otso Vartiainens ljuskonstverk Bling the Roof pryder köpcentret 5–9 januari och sprider glädje och ljus i stadskärnan. Konstverkets andra del Pixels finns på Citycenters systerköpcentrum Forum. 

Citycenter bjuder på någonting för alla: de mångsidiga tjänsterna och den populära restaurangvärlden lockar oss att stanna upp ett tag mitt i stadens vimmel. Stadsfestivalen Lux Helsinki är öppen för alla, och dess mål är att ge alla i staden möjlighet att uppleva ljuset. Citycenter med dess läge mitt i stan är utan tvekan ett av de bästa ställena att göra det.

”Vi vill glädja alla helsingforsare och alla som besöker Helsingfors. Att lysa upp vårt köpcentrum, som står alldeles bredvid huvudjärnvägsstationen, erbjuder utmärkta möjligheter till det”, säger köpcentrumdirektör Mervi Jäntti.

Citycenter, ”Korvhuset”, har lyst upp vägen för den moderna arkitekturen sedan huset blev färdigt. I kvarteret, som har det mest centrala läget i hela Helsingfors, kan man se exempel på flera kända finländska arkitekters händers verk, bland annat Viljo Revells och Heikki Castréns.

Köpcentrets rötter sträcker sig tillbaka till 1967. Den skyddade byggnaden väckte en livlig debatt på sin tid, och till vardags använde helsingforsarna ofta smeknamnet ”Korvhuset” i stället för det ursprungliga namnet City-Center.

Under de fem Lux-dagarna står den kända byggnaden i ett ännu starkare ljus. Ljuskonstverket på Citycenters tak kan beundras från många olika riktningar. Därför gläder den inte bara köpcentrets besökare, utan människor på ett stort område i stadens centrum. 

”Det är fint att de tusentals människor som besöker Citycenter varje dag får njuta av uppiggande ljuskonst. Vi har också många kaféer och restauranger som bjuder på en skön paus efter konstupplevelserna. Välkommen för att njuta av Lux och för att trivas tillsammans”, säger Mervi Jäntti.  

Bling the Roof kan ses 5–9.1.2022 dagligen kl. 17–22. Citycenter är också med i Lux Morgon 7.1 kl. 7–9.

I samarbete med: