Gamlasgården: Saana Volanen (FI) – Katsoessa katoaa

Bild: Hannu Iso-Oja

Introduktion till evenemang

Ljuset som en gång var här är här igen, men det är annorlunda, så annorlunda att man inte längre kan säga att det är samma ljus.

Landskapet som omger konstverket har avbildats, sönderdelats och återställts som en del av landskapet i form av ljus. Konstverket är ljus från det förgångna som sammanflätas med nuet. Det är dagen som vänder mot natt, landskapets ständiga förändring. 

Katsoessa katoaa är ett platsspecifik ljuskonstverk som bildas av led-rör som placerats i Sitratorgets landskapet och återger material som filmats på samma ställe. I led-rörens glesa pixlar löses informationen på videon upp tills endast landskapet former och ljusets förändring återstår. I den femton minuter långa loopen blir landskapet mörkare och den artificiella belysningen tänds i takt med solnedgången.

Saana Volanen
Saana Volanen är konstnär, ljusdesigner och scenograf. Hon arbetar allmänt med scen- och ljuskonst. Volanen har en kandidatexamen i scenografi från Aalto-universitetet. För närvarande undersöker hon i magisterprogrammet för ljusdesign vid Konstuniversitetet. Volanen studerar hur rum och tid flätas samman konceptuellt och upplevelsemässigt. Hon är tillgiven om begrepps landskap, platssensitivitet och immersion. Volanens ljuskonst har sin grund i ögonblicken då solens strålar för första gången strömmar in i hennes hem en tidig sommarmorgon, då jorden åter gjort ett kretslopp kring solen under vinterns lopp.

I samarbete med:

Finlands sällskap för ljuskonst FLASH

Kategorier

Kulturcentret

Karta

Information om evenemang

  • Tid:

    • 3.–7.1.2024 klo 17–22

  • Adress:

    Gamlasgården (Cittertorget)

Du kanske är intresserad