Lux In

Bild: Iia Walavaara – Kolmantena yönä täysikuun jälkeen

Introduktion till evenemang

Lux In är en utställning för ljuskonst och ordnas nu för femte gången. I Kabelfabriken presenteras ett mångfacetterat urval av ljusverk. Utställningen arrangeras i samarbete med magisterprogrammet i ljusplanering vid Konstuniversitetet.

Curator: Mia Kivinen

Lux In verken:

Pinja Kokkonen: Ultimate ensemble

Verket närmar sig tanken om alternativa verkligheter. Det kombinerar två element som traditionellt sett har setts i mycket olika miljöer: en LED-slinga och en kristallkrona. Verket uppmanar oss att betrakta estetiska vanor ur ett alternativt perspektiv.

Verket inspirerades av en LED-slinga som vårdslöst hängts upp ovanför en avlägsen ingång. Den hörde hemma där, precis som en kristallkrona hör hemma i en lyxig våning. På en annan plats skulle de kunna höra ihop. Tillsammans utgör de en entitet – ett glitch i vardagsmiljön, en portal till en alternativ verklighet.

Namnet Ultimate ensemble hänvisar till Max Tegmarks teori om Ultimate Ensemble, som föreslår att universum är en matematisk struktur och att alla matematiska strukturer existerar som fysiska verkligheter. Vårt observerade universum är bara en del av denna oändliga mängd – ultimate ensemble.

Pinja Kokkonen är en Helsingforsbaserad ljusdesigner och konstnär som arbetar inom teater, dans, bildkonst och musik med ljus och video som sina verktyg. Kokkonen utforskar teman som mjukhet och lekfullhet i samband med ljus. Hennes verk kännetecknas ofta av en subtil och organisk estetik. Hon är intresserad av optiska fenomen, illusioner, glitchar och visuella avvikelser som bryter kontinuitet och logik.

Iia Walavaara: Kolmantena yönä täysikuun jälkeen

I detta verk har jag inspirerats av det övernaturliga och mystiska som var en naturlig del av vår värld i barndomen. Skogar och sjöar, gamla byggnader och ruiner är platser där något osynligt lager är påtagligt nära oss. Verket handlar om denna flyktiga verklighet som är nästintill omöjlig att nå.

I verket vandrar en varelse, en figur, ett kryp i en garnskog. Varelsen är oförutsägbar, mystisk. Vi är inte helt säkra på vad den gör, om den är hotfull eller vänlig. Men den verkar åtminstone njuta av leken.

Jag försöker fånga en känsla som lever starkt inom mig när jag minns barndomens berättelser om en häxa som rörde sig över en dimmig äng eller röda ögon som glödde över skogen. Idag känner jag samma känsla när jag ser illustrationer av John Bauer eller av Mästertomtens äventyr (illustr. Onni Mansnerus).

Iia Walavaara är en Helsingforsbaserad ljusdesigner och konstnär som studerar ljusdesign på masternivå vid Konstuniversitetet. Hon arbetar med ljus och visuell konst inom scenkonst. Hennes verk kännetecknas av en nyfiken blick, förskjutna perspektiv och lekfullhet, som hon anser vara grunden för många goda ting.

Erno Seppälä: Vieras vuosien takaa I / Vieras vuosien takaa II

Dronten, en stor, flygoförmögen fågel, levde på ön Mauritius. Europeiska bosättare anlände på 1500-talet, och det tog bara 170 år innan dronten hade utrotats av människan.

Dronten är en välkänd symbol i populärkulturen, ofta förknippad med utrotning och förlust av biologisk mångfald.

Det tvådelade verket undersöker människans relation till naturen, artförlust och konstruerade miljöer genom dronten. Dronten, den sympatiska men sorgliga främlingen, fungerar som en port till dessa landskap. När den placeras i våra stadsmiljöer får den en ny, nästan absurd kontext som uppmanar oss att reflektera över teman som omplacering och förgänglighet. Den keramiska drontfiguren i verket är en riktig souvenir från Mauritius.

Erno Seppälä är en Helsingforsbaserad visuell designer och konstnär som tog examen från Teaterhögskolan vid Konstuniversitetet 2023 (teat.kand.). Hans arbete utforskar samspelet mellan människa och maskin, mellanrum och plats- och tidsbaserade element. För Seppälä är det viktigt att skapa visuellt engagerande verk som avslöjar platsens och tidens essens.

Aju Jurvanen: Snedstreck/

Snedstreck/ är en studie av vatten, ljus, speglar och ljud. I verket ändrar en ljuslinje sin kursen. Ljuset reflekteras och bryts av vatten och speglar. Snedstreck används även inom typografin för att indikera ett alternativ. Snedstreck/ utforskar verklighetens skiftningar med hjälp av ljusets fysikaliska egenskaper.

Aju Jurvanen är en Helsingforsbaserad ljuskonstnär och ljusdesigner. Hens konstnärliga intressen inkluderar queerness, känslighet och identitet. Som ljuskonstnär lägger Jurvanen vikt vid materialbaserat arbete. Hen vill utforska gränslandet mellan konst och vetenskap och vidga ljusdesignens roll inom dramaturgin. Jurvanens konstnärliga arbete präglas av närvaro och nyfikenhet.

Föreställningar som hen har skapat har setts på festivaler som Baltic Circle Festival och URB Festival. För närvarande avslutar Jurvanen hens magisterexamen i ljusdesign vid Konstuniversitetets teaterhögskola i Helsingfors.

Elli Kujansuu: Sopeva

Sopeva är en glimt från det förflutna och en upptäcktsresa in i minnen från att växa upp som regnbågsungdom i början av 2000-talet i Södra Österbotten. Identiteten var en känslig hemlighet som behövde skyddas till varje pris. Kommentarer fyllda av hat och oförståelse kom alltför nära och tvingade till att gömma sig.

Elli Maria Kujansuu är en ljusdesigner och scenograf från Södra Österbotten, nu baserad i Helsingfors. Hon är verksam främst inom teater och scenkonst. En viktig del av hennes arbete är att skapa tillsammans med hela arbetsgruppen. Hennes ljusdesign kännetecknas av stark färganvändning, kontraster och en sensorisk estetik.

Siri Haapanen: Juurehine

Juurehine (sv. Av rötter gjord) undersöker karelska rötter och konstnärens ursprung i Gränskarelen. Verket kombinerar karelska bilder, symbolik och traditionellt broderi och berättar historien om ett ”glömt land”, vars minnen börjar blekna om inte kommande generationer bär dem vidare.

Siri Haapanen är en ljusdesigner och konstnär från Borgå, numera Helsingforsbaserad. Hennes arbete fokuserar på att hitta socialt och ekologiskt hållbara sätt att arbeta inom konst.

Antti Kulmala: Olio

Olio är en installation som undersöker relationerna mellan materia, digitalisering, immateriellt ljus och rörelse. Verket behandlar slumpmässighet och ljusets symbolik. Det undersöker materiens förvandling till ljus och presenterar en entitet som svävar i mörkret som en självständig varelse. Kontrasten mellan ljus och osynligt ljus öppnar portar till okända världar där ljus fungerar som förmedlare av berättelser.

Antti Kulmala inledde sin konstnärliga karriär som cirkus- och eldartist och turnerade världen runt med olika cirkuskompanier. Ända sedan början har han varit intresserad av ett multikonstnärligt tillvägagångssätt och holistisk påverkan.  Hans installationer innehåller ofta element från hans cirkusbakgrund, till exempel dynamik, rytm och koreografi av helheten. Rörelse och ljud ger djup åt hans ljusverk och är centrala i hans konstnärliga uttryck.

Pinja Juhola: Tulisijalla

Verket berättar flera historier om fornfinnarnas tro. Verkets djurgestalter med mänskliga drag anspelar på en animistisk trosuppfattning, och stjärnorna i kåtataket refererar till universums struktur. Härden rymmer berättelser om andeväsen och väktare.

Pinja Juhola: Provokatör

Vi har nog alla någon gång under ett besök på gallerier, utställningar och museer funderat eller hört någon säga: ”Det där kunde jag också ha gjort.” Verket undersöker samtidskonstens gränser, dess mottagande och skapande. Det är resultatet av konstnärens tankeprocess, men berättar det enbart slutet och lämnar processen osynlig? Hur mycket går det att få ut av en liten knippe julbelysning?

Pinja Juhola är en Helsingforsbaserad fotograf och ljusdesigner. Juhola strävar efter tillgänglighet, stark illustration och berättande i sina verk, som har potential att transportera betraktaren till en annan värld. Juhola har varit intresserad av berättelser sedan barndomen, och utifrån detta har hennes intresse utvidgats till historia och olika kulturer. Juhola är intresserad av kulturer och strävar efter att arbeta i internationella miljöer. Juhola vill att hennes arbete ska vara roligt, djärvt och uppfinningsrikt.

Map of Inhumanity

Map of Inhumanity är en karta över de utplåningar av folk som pågår just nu. Varje ljus representerar ett enskilt nation eller land där folkmord, krig eller väpnade konflikter pågår. Arbetet föddes ur signatärernas önskan att uppmärksamma och väcka debatt om dessa kriser. Länderna i verket har valts ut genom att fokusera på konflikter som har krävt särskilt många liv.

Lidandet försvinner i nyhetsflödet och eftersom mainstream-media främst fokuserar på västvärlden är det svårt för enskilda människor att sätta händelserna i perspektiv.

23 land: Mexiko, Colombia, Mali, Nigeria, Kamerun, Centralafrikanska republiken, Kongo, Moçambique, Sydsudan, Sudan, Etiopien, Jemen, Iran, Irak, Libanon, Palestina, Ukraina, Afghanistan, Myanmar, Kina, Nordkorea, Burkina Faso, Turkiye

Arbetsgrupp: Elli Kujansuu, Aju Jurvanen, Iia Walavaara, Erno Seppälä, Pinja Juhola, Pinja Kokkonen, Siri Haapanen, Antti Kulmala

Ilkka Paloniemi: AC AIR

Obs: verket är beläget vid Glasgården
AC AIR är en neonskylt som hämtar inspiration från Americana och dess traditionella motell- och vägmärkesskyltar. Det glada blinkandet av neonljusen döljer ett mörkare och mer realistiskt budskap som reflekterar över spänningen mellan nostalgi och dagens hårda verklighet.

Verket berättar en dyster historia: ju varmare planeten blir, desto mer kylning behövs, vilket paradoxalt nog genererar ännu mer värme. Denna självförvållade ond cirkel understryker klimatkrisens allvar. Budskapet är tydligt och brådskande, då krisens konsekvenser blir allt mer uppenbara i vår värld.

Ilkka Paloniemi är en konstnär, kurator och designer som arbetar med ljus, konst och arkitektur.

Simo Puintila & Kaisu Savola: Hidden Statements 

Sedan 1800-talet har varje epok haft sina egna inflytelserika ‘hjältedesigners’ och ‘stjärnarkitekter’ som genom sina verk och ord har definierat idealen för den byggda miljön. Hidden Statements är ett deltagarbaserat verk där besökarna får utforska citat från dessa berömda arkitekter och designers. Men under strålkastarna avslöjas svåra frågor mellan raderna: vem får bestämma hur och utifrån vilka perspektiv vår livsmiljö utformas? Vems röst förblir ohörd och vilka perspektiv förblir outforskade?

Simo Puintila har en bakgrund inom industridesign. Han arbetar som lektor vid Aalto-universitetets institution för design och utför designuppdrag via sin egen designbyrå.

Kaisu Savola (FD) är designhistoriker och kurator. Hon arbetar som postdoktoral forskare vid Aalto-universitetets institution för design.

I samarbete med:

Konstuniversitetets Teaterhögskola

Kategorier

Lux In

Karta

Information om evenemang

  • Tid:

    • 8.–12.1.2025 klo 15–22

  • Adress:

    Valssaamo, Puristamo & Lasipiha, Kabelfabriken (Kabelplatsen 3)

Du kanske är intresserad