Ofta ställda frågor
Var finns konstverken år 2025? När är konstverken öppna för besök?
Lux Helsinki 2025 arrangeras runtom i staden. Den största samlingen av verk visas i centrum och området kring Brunnsparken och består av 13 verk. Utställningen för ljuskonst, Lux In, och två verk visas på Kabelfabriken. Dessutom kan två av Lux Helsinkis verk upplevas i Gamlasgården, ett i köpcentret Mall of Tripla och ett i Tapioparken i Esbo.
Verken är öppna 8–12 januari 2025 kl. 17–22.
Lux In-utställningen är öppen 8–12 januari 2025 kl. 15–22.
En del av verken kan också upplevas på morgonen den 9–10 januari 2025 kl. 7–9.
Läs mer om Lux Morgon-verken här »
Evenemanget är gratis.
Läs mer om verken här:
luxhelsinki.fi »
Vad är det bästa sättet att ta sig från konstverk till konstverk?
Mellan centrum och Brunnsparken tar du dig bäst till fots eller med spårvagnarna 2, 3 och 4. Till Kabelfabriken kommer du enklast med metro och buss 21.
Se exakta rutter och tidtabeller i Reseplaneraren »
Är evenemanget tillgängligt?
Tillträdet till konstverken är tillgängligt. Väderförhållanden kan ändå påverka hur lätt eller svårt det är att ta sig fram vid konstverken. Områdena där konstverken står plogas vid behov varje dag innan evenemanget öppnar.
Hur tar Lux hänsyn till besökarnas säkerhet?
Säkerheten är första prioritet för oss på Lux Helsinki. Helheten Lux Helsinki planeras tillsammans med säkerhetsproffs och myndigheter.
Helheterna av Lux-konstverk har placerats runt om i staden, så att besökarna kan njuta av ljuskonstverken i sin egen takt. Många konstverk kan betraktas från ett vidsträckt område.
Vi fäster särskild uppmärksamhet vid hygienen och städningen av toaletter som är avsedda för allmänhetens bruk.
Vid eventuell rusning ger vår evenemangspersonal besökarna instruktioner om hur de ska röra sig i området.
Lux Helsinki är ett diskrimineringsfritt evenemang och vi förutsätter att alla anställda, partner och underleverantörer och alla som besöker evenemanget förbinder sig vid principerna för jämlikhet, rättvisa och likvärdighet. Om agerande som pekar på diskriminering observeras på evenemanget, ber vi att händelsen genast rapporteras till ordningsvakterna, som vid behov kan ingripa i situationen.
Hur tar Lux hänsyn till hållbarhet, energibesparingar och miljön?
Vi betonar ansvarsfull praxis när vi arrangerar vår ljusfestival. Helsingfors evenemangsstiftelse har beviljats certifieringen Ekokompassen, och även Lux-festivalens miljökonsekvenser utvärderas årligen. Vi koncentrerar oss särskilt på att se till att miljöbelastningen från energi, upphandling, material och logistik är så liten som möjligt. Vi förutsätter ansvar också från våra partner och underleverantörer.
Vi strävar efter att begränsa utsläppen från energiförbrukningen under evenemanget till ett minimum och att alltid välja hundraprocentigt förnybar grön energi när det är möjligt. Ljusen på Lux Helsinki fungerar i huvudsak med den energieffektiva led-tekniken, och elförbrukningen minskar när människorna lämnar sina hem för att titta på konst. Vi släcker ljus på festivalområdet under festivalen, vilket minskar ljusföroreningen i området och kompenserar för konstverkens energiförbrukning.
Viundviker upphandling av engångsartiklar och strävar efter att begränsa mängden blandavfall som uppkommer under evenemanget till ett minimum. Våra trycksaker är hundraprocentigt koldioxidneutrala.
Vi har som mål att effektivisera evenemangets logistik och minska evenemangets miljökonsekvenser också i fråga om mobiliteten. Vi uppmuntrar publiken åka kollektivt, promenera eller cykla.
Får man ta hunden med sig tilll Lux?
På grund av de stora besökarmängderna rekommenderar vi inte att man tar med sig sin hund till Lux. I folksamlingen kan någon av misstag trampa på hunden, och vissa element i konstverken såsom blinkande ljus och höga ljud kan vara skrämmande för djur. Om du ändå bestämmer dig för att ta med dig ditt sällskapsdjur, rekommenderar vi att du väljer en tidpunkt då rusningen vid konstverken sannolikt är mindre.
Får man fotografera och filma verken?
Det är tillåtet och även önskvärt att besökare fotograferar och filmar festivalen och konstverken för personligt, icke-kommersiellt bruk. Du kan dela bilderna på sociala medier under taggen #luxhelsinki.
Det är förbjudet att fotografera med en dronekamera utan behörigt tillstånd. Festivalens ordningsvakter ingriper i otillåten droneflygning på området.
Varför räcker festivalen endast fem dagar?
Lux Helsinki är inte en utställning utan en ljusfestival som lyser upp staden. Kärnan i Lux Helsinki är festivalstämningen och gemenskapen som uppstår när människorna fyller Helsingfors centrum. Festivalens nuvarande längd garanterar att vi kan ställa ut den nuvarande mängden konstverk på festivalen varje år. Då går en mindre del av vår budget åt till exempel till att vakta verken.
År 2025 inleder Lux Helsinki och Helsingfors stads Stadsmiljösektor ett samarbete där Helsingfors stad årligen köper 1–2 ljuskonstverk som placeras i staden under en längre tid för invånarnas glädje.
Hur många personer besöker Lux Helsinki? Hur mäter man besökarantalet?
Festivalen brukar besökas av runt en halv miljon besökare.
Eftersom evenemanget ordnas i stadsmiljö och är gratis, är det omöjligt att mäta det exakta besökarantalet. Festivalens besökarantal har ändå uppskattats med samma metoder sedan 2013 och våra beräkningar är jämförbara med besökarantalen för andra internationella stadsevenemang. Ordningsvakterna mäter antalet besökare en gång i timmen varje kväll, och helhetsmängden uppskattas på basis av denna mätning. Ordningsvakterna använder handräknare för att uppskatta besökarantalet.
Vem ordnar ljusfestivalen? Vem har valt ut verken?
Festivalen ordnas och produceras av Helsingfors evenemangsstiftelse. Lux Helsinkis konstnärliga direktör är Juha Rouhikoski. I kuratorteamet medverkar dessutom Mia Kivinen, Anna Nykyri och Kirsi Pitkänen.