Janne Ahola (FI) – Symmetria

Introduktion till evenemang

Spänningen mellan symmetri och kaos är utgångspunkten för Aholas konstverk av triptykkaraktär. Symmetriska former betraktas ofta som lugnande, och deras förutsebarhet skapar en känsla av trygghet. De ger ett intryck av ordning. Asymmetri förknippas däremot i allmänhet med spänning och individualitet. Aholas konstverk letar efter nya infallsvinklar på rutinerna i gränslandet mellan ordning och kaos. Samtidigt spinner det ett förtrollande narrativ mellan harmoni, villervalla och slutligen balans. Tommi Toivonen har komponerat och framfört musiken i konstverket.

”Symmetry, as wide or as narrow as you may define its meaning, is one idea by which man through the ages has tried to comprehend and create order, beauty, and perfection.”
– Hermann Weyl 

Koncept och animation: Janne Ahola 
Ljuddesign och komposition: Tommi Toivonen

Janne Ahola
Janne Ahola (f. 1984) är en designer och videokonstnär från Helsingfors. Han har arbetat på ett omfattande fält inom digital konst. Under det senaste årtiondet har han skapat flera konstverk som bygger på projection mapping-tekniken i Finland och internationellt. Under den senaste tiden har Ahola koncentrerat sig på att studera kombinationer av traditionella måleritekniker, video och animation.

janneahola.com

Teknisk produktion: Sun Effects

Kategorier

Lux 2024

Karta

Information om evenemang

  • Tid:

    • 3.–7.1.2024 klo 17–22

  • Adress:

    Senatstorget

Du kanske är intresserad