Katariina Souri (FI) – Pohjan kosketus

Introduktion till evenemang

På byggnaderna kring Senatstorget projiceras 19 oljemålningar som introducerar mytiska nordliga landskap mitt i Helsingfors. Katariina Souris målningar hämtar sin inspiration från mytologier, gudinnesägner och animism. Syftet med dem är att skapa en färgmättad parallell verklighet som omger betraktaren på torget 300 grader. Till konstverkshelheten hör musik av Johnny Lee Michaels. 

Konstverken vill lyfta fram i vårt medvetande upplevelser och teman som hamnat i skuggan av mänsklighetens kollektiva förflutna och individens personliga omedvetna. De vill väcka människor att fråga sig om den urbana livsstilen som bygger på exploatering av naturen är hållbar och meningsfull. Har vi gått miste om våra rötter och kontakten med den styrka som har sitt ursprung i djupet? Har vi glömt varifrån vi kommer? 

Katariina Souri
Katariina Souri är en självlärd konstnär som arbetat på ett vidsträckt fält inom kulturen. Hon har verkat som manusförfattare och skönlitterär författare. Under de senaste åren har hon i första hand fokuserat på bildkonst.

Teknisk produktion: Sun Effects

Observation om konstverkets innehåll:

I konstverket finns delar i vilka ursprungsfolk skildras på ett stereotypt sätt. I stället för att begränsa bildurvalet eller ta bort hela konstverket vill vi inspirera till en konstruktiv reflektion över hur det är möjligt att kombinera ursprungsfolkens rättigheter och konstens frihet.

Kategorier

Lux 2024

Karta

Information om evenemang

  • Tid:

    • 3.–7.1.2024 klo 17–22

  • Adress:

    Senatstorget

Du kanske är intresserad